De therapie is ontwikkeld door de Noorse psycholoog en fysiotherapeut Gerda Boyesen. Zij borduurde verder op het werk van psychiater Wilhelm Reich. Heel in het kort gezegd is de biodynamische therapie een vorm van lichaamsgebaseerde psychotherapie en werkt ze met het natuurgeneeskundig principe van het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Door middel van de therapie ontstaat er bewustwording van spanningen in je lijf en van ingehouden emoties. Je krijgt meer inzicht in oude patronen en leert meer contact te maken met eigen bronnen van levenskracht.

De therapie werkt onder andere met massages die de balans in het lichaam uitnodigen. Massage wordt gebruikt om de spanningen in het lichaam  te laten oplossen en de impulsen die in het lichaam bevroren zitten voelbaar te maken. Daardoor kunnen de verlangens die daar achter zitten worden geuit en  gehonoreerd. De biodynamische massages zorgen er voor dat de darmen beter gaan functioneren. Zie psychologische stress.

Andere werkvormen zijn: lichaamsbewustwordingsoefeningen, geleide fantasie, sculpten, tekenen, levensverhalen schrijven, dans, ontspanningsmeditaties en oefeningen die een vrijere ademhaling uitnodigen. Wat bij je past kan je thuis zelf gaan doen.
Elke sessie wordt er gekeken wat dán nodig is. De therapie volgt je eigen proces en is zelden provocerend.
Het is een misverstand dat er bij lichaamsgebaseerde therapie niet gepraat wordt. Wel let ik er op dat wat je zegt en je lichaamstaal overeenkomen. Soms heb je geen weet meer wat je hartsverlangen is. Het mooie is dat als je je lichaam beter kent en de signalen die het geeft leert herkennen dat je dan minder gauw over je grenzen gaat. Je laat meer horen wat je op je lever hebt en wat op je maag ligt. Je staat steviger met beide benen op je eigen grond.

Lees verder
Biodynamische therapie