Kom uit de knoop
Lichaamsgebaseerde therapie

Jennie Kanis
Brethouwerstraat 11
7721 XM  Dalfsen
Tel. 06 – 154 38 28 9
info@komuitdeknoop.nl
www.komuitdeknoop.nl
Home Kom uit de knoop Biodynamische therapie Shantala massage NLP Retraite, op verhaal komen Supervisie en Leertherapie Trainingen Workshops Wat zeggen clienten Behandelovereenkomst Vergoedingen Wie ben ik? De praktijk Contact

De therapie is ontwikkeld door de Noorse psycholoog en fysiotherapeut Gerda Boyesen. Zij borduurde verder op het werk van psychiater Wilhelm Reich. Heel in het kort gezegd is de biodynamische therapie een vorm van lichaamsgebaseerde psychotherapie en werkt ze met het natuurgeneeskundig principe van het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Door middel van de therapie ontstaat er bewustwording van spanningen in het lijf en van ingehouden emoties, die verbonden zijn met situaties waarin je je machteloos hebt gevoeld. Daarvoor is het belangrijk dat er een veilige setting is om daar gesteund door de therapeut contact mee te maken. Je krijgt meer inzicht in oude patronen en leert meer contact te maken met eigen bronnen van levenskracht. Je wordt een warmer persoon voor jezelf.

 

De therapie werkt onder andere met massages die de balans in het lichaam uitnodigen. Massage wordt gebruikt om de spanningen in het lichaam  te laten oplossen of verminderen  en de impulsen die in het lichaam bevroren zitten voelbaar te maken. Daardoor kunnen de verlangens die daar achter zitten worden geuit en  gehonoreerd. De biodynamische massages zorgen er voor dat de darmen beter gaan functioneren. Zie stethoscoop.

 

Andere werkvormen zijn: lichaamsbewustwordingsoefeningen, werken met deelpersoonlijkheden, systemisch werken, sculpten, tekenen, levensverhalen schrijven, dans, geleide fantasie, ontspanningsmeditaties en oefeningen die een vrijere ademhaling uitnodigen. Wat bij je past kan je thuis zelf gaan doen.

Elke sessie wordt er gekeken wat dán nodig is. De therapie volgt je eigen proces en is zelden provocerend.

Het is een misverstand dat er bij lichaamsgebaseerde therapie niet gepraat wordt. Wel let ik er op dat wat je zegt en je lichaamstaal overeenkomen. Soms heb je geen weet meer wat je hartsverlangen is. Het mooie is dat als je je lichaam beter kent en de signalen die het geeft leert herkennen dat je dan minder gauw over je grenzen gaat. Je laat meer horen wat je op je lever hebt en wat op je maag ligt. Je staat steviger met beide benen op je eigen grond.

 

Ik heb daarvoor een aantal cursussen ontwikkeld, onder andere: "Lekker in je vel" en "Je eigenwijze lijf".

Er worden ook diverse massages aangeleerd die meer balans geven.

Daarbij ervaar je hoe een aanraking met zorg helend is.

 

Biodynamische therapie